Wat levert een sterk merk mij op?

Hoe bereken je de waarde van een merk?

In een gezonde organisatie zet je kosten steeds af tegen de opbrengsten. Je wilt vooraf een goed beeld hebben van wat een investering nu en op de lange termijn oplevert. Dat geldt ook voor merkenbouw en branding. Maar het is lastig om exact de opbrengsten van een sterk merk te berekenen. Wat is de return on investment (ROI) van branding?
“Goede branding kan het verschil maken tussen een gewone klant en een fan voor het leven”

Groot, maar niet te meten

Die ROI van branding is niet exact te meten. Een sterk merk heeft onmiskenbaar een positief effect, maar de opbrengsten zijn complex. Het is lastig te meten hoeveel omzet je misloopt door een zwak en niet onderscheidend merk.

Toch is in vele onderzoeken dat de impact van professionele branding groot is. Met consistente, authentieke communicatie breng je niet alleen je boodschap effectiever over, je maakt ook makkelijker de verbinding met de juiste doelgroep en – niet onbelangrijk – de juiste talenten voor je organisatie. Bovendien is uiteindelijk een sterker merk letterlijk meer geld waard. Mensen zijn bereid meer te betalen voor producten van sterke merken, terwijl de kale productwaarde misschien gelijk is aan die van andere merken. Een goed voorbeeld is natuurlijk Apple, Nike of bepaalde modemerken.

Branding is emotie

Als het resultaat niet te meten is, is het dan geen geldverspilling? Een beroemde uitspraak van Unilever-oprichter William Lever luidt: “Ik weet dat de helft van mijn marketingbudget weggegooid geld is, maar ik weet niet welke helft.” Dat gevoel heb je misschien ook bij investeringen in je merk. Maar branding gaat niet alleen over kille plussen en minnen, het gaat over gevoel, beleving, de emotionele waarde van het merk voor klanten en medewerkers. Branding maakt het verschil tussen een gewone klant en een fan. Tussen een eenmalige transactie en een langdurige relatie.

Onmisbaar onderdeel van de strategie

De ROI van branding mag dan niet goed meetbaar zijn, investeren in een sterk merk, is zeker geen weggegooid geld. Je weet namelijk zeker dat zonder goede branding, je veel meer kwijt bent aan marketing, en dat de resultaten lager zullen zijn. Of je nu op zoek bent naar meer of betere klanten of simpelweg een beter nettoresultaat. Branding is vandaag de dag een essentieel en integraal onderdeel van iedere gezonde bedrijfsstrategie. Het effect is dan moeilijk te meten, goede branding is ook moeilijk te missen. Hoe sterker je merk, des te waardevoller je wordt voor klanten.

Studio voor vormgeving en
merkidentiteit

Contact

Bloemheuvellaan 43
7322 JB Apeldoorn

Neem contact op

  • 06 39 75 15 64
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klantwaardering: 9.7

22 reviews Bekijk alle reviews

© Identiteit & Media. Alle rechten voorbehouden.
Privacybeleid | Algemene voorwaarden | Sitemap